kalliolan setlementti logo

Seksuaalinen väkivalta

Kalliolan Nuoret antaa tukea ja ohjausta 13–28-vuotiaille seksuaalista väkivaltaa kokeneille nuorille Helsingin Tyttöjen Talon ja Poikien Talon kautta. Tukea saavat nuoren lisäksi myös heidän huoltajansa.

Tuki on ohjaavaa ja vakauttavaa yksilö- ja vertaisryhmätukea. Seksuaalista väkivaltaa kokeiden nuorien tukemiseen erikoistunut työntekijä pohtii yhdessä nuoren kanssa keinoja kokemuksen aiheuttamien oireiden ja tunteiden käsittelyyn. Halutessaan nuori saa ohjausta rikos- ja oikeusprosesseissa. Yksilötuen lisäksi nuori voi osallistua ammatillisesti ohjattuun ryhmään ja saada vertaistukea muilta samaa kokeneilta. Kaikki käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Seksuaalinen väkivalta on monitasoista, joka voi tapahtua netissä tai suorassa kontaktissa henkilön kanssa. Se saattaa olla häiritsevää ja loukkaavaa puhetta, sopimatonta koskettelua, tai intiimien kuvien vaatimista tai levittämistä. Seksuaaliseen toimintaan pakottaminen tai raiskaus ovat seksuaalista väkivaltaa äärimmillään.

Käsittelemätön seksuaalinen väkivaltakokemus aiheuttaa seurauksia, jotka heijastuvat nuoren koko perheeseen, sosiaaliseen elämään sekä kiintymys- ja seurustelusuhteisiin. Nuori ei välttämättä itse tiedä ja osaa määrittää tapahtunutta, hänen olonsa voi olla epätoivoinen ja ahdistunut. Joskus itsetuhoinen, ja aggressiivinen käytös on ainoa keino yrittää viestiä pahasta olosta.