Blogi: Huumorin merkitys vaativassa hoitotyössä

Työskentelen Hirvikallion nuorisokodissa johtajana ja pohdin usein, mikä saisi työntekijät jaksamaan välillä hyvinkin intensiivistä hoitotyötä mahdollisimman hyvin.

Lähestyn asiaa itseni kautta: olen lopulta hyvin mukavuudenhaluinen ihminen. Niinpä teen kaikkeni, jotta viihdyn työssä. Olen aina saanut niin sanottuja ”kiksejä” yksittäisistä onnistumisista, mutta myös siitä, että työpaikalla on mukava ja rento ilmapiiri. Jos töihin olisi ikävä tulla, nostaisin varmaan aika pian kytkintä.

Nuorisokodissa rento ilmapiiri lähtee henkilökunnasta.

Kun nuorisokodin ohjaajat jaksavat hyvin, se luo myös paremmin mahdollisuuksia arkiseen hauskanpitoon nuorten kanssa. Työntekijöiden välinen hyväntahtoinen vitsailu välittyy myös hyvänä olona ja turvallisuutena lapsille.

Välillä lastensuojelutyö on kovin raskasta ja huumori auttaa kestämään sitä. Emme vitsaile pahansuovasti, vaan uskallamme nauraa itsellemme ja omille mokillemme. Toki työssä tapahtuneet virheet otamme aina opiksi vakavasti. Jotta mokat eivät kuitenkaan jäisi liian pitkäksi ajaksi kummittelemaan, ne on hyvä jakaa työkaverin kanssa. Usein jonkinlainen vitsailu asialla keventää taakkaa.

Itse pyrin näyttämään hassuttelussa esimerkkiä. En osaa lukea ihmistä niin hyvin, että uskaltaisin heittää sarkastista tai piikikästä vitsiä. Se on taitolaji ja sopii kenties paremmin kotioloihin.

Itsestä ja omista sattumuksista löytää helposti turvallisia naurun kohteita ja ne eivät loukkaa ketään.

Toki välillä voin ajatella, että paljastinkohan itsestäni liikoja. Nuorisokodissa nauramme usein myös arkisille hassuille sattumuksille. Yhdet kunnon naurut kuukaudessa saavat ainakin itseni jaksamaan hienosti.

Haluan rohkaista ihmisiä tuomaan lisää elämän kepeyttä tähän vaativaan hoitotyöhön ja nauraa yhdessä lasten kanssa. Nauru tarttuu ja traumatisoitunut lapsikin eheytyy nopeammin tällaisessa ympäristössä. Osittain kenties rennosta ilmapiiristämme johtuen saimme muuten viime vuonna Kalliolan vuoden työyhteisö -palkinnon. Hoitotyötä ei kannata ottaa liian vakavasti!

Kirjoittaja Janne Linervo toimii Kalliola-konserniin kuuluvan Hirvikallion nuorisokodin huumorintajuisena johtajana.