kalliola pasilan asukastalo

”Ehdinkö ensin ruokajonoon ja siitä asukastaloon lounaalle?” – Asukastalon arki on kaikenlaisia kohtaamisia tulvillaan

Vierailin tällä viikolla Paavalin seurakunnan Ystävyyden kahvilassa kertomassa Pasilan asukastalon toiminnasta. Tiistaisin seurakunnalla on hävikkiruokajakelu, joten porukkaa oli paikalla salin täydellä. Tapasin tuttuja yhteistyökumppaneita kuten ihanat diakonit Kirsin ja Säteen sekä vapaaehtois-Jounin, jonka tunnen mm. Kuka kuuntelee köyhää –verkostosta. Juttelimme niitä näitä ja minulle kerrottiin, että ruokajono on ollut tänäänkin aikamoinen. Eriarvoisuus on lisääntynyt ja tämä näkyy myös seurakunnan ruokailuissa. Ilman järjestöjen ja kirkon apua asia olisi vielä huonommin ja moni jäisi ilman ruokaa.

Se, mikä meitä kahta alueen toimijaa, Paavalin seurakuntaa ja Pasilan asukastaloa yhdistää, on kohtaaminen. Se, että ihminen tulee nähdyksi ja kuulluksi. Se, että kuka tahansa ovesta tulee, saa lämpimän vastaanoton sekä apua ja tukea.  Siinä on myös setlementtityön ydin ja mielestäni arvokkain asia työssäni.

Kerroin Ystävyyden kahvilassa täydelle salille, mitä meillä Pasilan asukastalolla tapahtuu. Kerroin myös, että toimintamme on ilmaista ja meillä on tarjolla herkullista paikan päällä valmistettua lounasta, joka on hyvin edullinen hinnaltaan. Tai jos rahaa ei satu olemaan, talo voi myös tarjota.  Tämä herätti kysymyksiä kuulijoissa:

”Ehdinkö perjantaina ensin Hurstin valintaan ja sitten asukastalolle syömään?”

”Saanko tosiaan tulla jumppaamaan ilman pääsymaksua?”

Ja minä vastasin, että vielä ehtii Hurstin valinnasta eli ruokajonosta meille syömään. Ja jumppaamaankin saa tulla ilman pääsymaksua. Ja mikä parasta: meiltä voi löytyä ystäviä.

Nyt on jälleen monta uutta kävijää  tulossa asukastalolle: ryhmiin, ruokailemaan, seurustelemaan ja saamaan apua ja tukea. Keittiön väki tekee parhaansa, jotta tyhjin vatsoin ei kenenkään tarvitse lähteä. Paavalin seurakunnan kanttori tulee meille säestämään kauneimmat joululaulut keskiviikkona 11.12. klo 13. Laulujen jälkeen juhlistamme 100-vuotiasta Kalliolaa historiikin, joulukahvin ja pienten herkkujen merkeissä. Olet lämpimästi tervetullut!

Terveisin,

Marja-Leena Haaksluoto, Pasilan asukastalon vastaava koordinaattori