Sovitteluporukka esittelyssä: Mona Bischoff

Länsi-Uudenmaan sovittelutoimisto on osa Kalliolan toimintaa. Sovittelutoimistossa käsitellään rikos- ja riita-asioita puolueettomasti. Se on maksuton ja vapaaehtoinen palvelu, jossa riita- tai rikosasian osalliset kokoontuvat vapaaehtoisesti yhteen ulkopuolisen sovittelijan avulla keskustelemaan rikoksesta tai riidasta, sen seurauksista ja siitä, mitä sen johdosta pitäisi tehdä. Tässä juttusarjassa haluamme kertoa lisää sovittelutoiminnasta, mutta etenkin mainiosta sovitteluporukastamme. Kalliolan sovittelutoiminnan työntekijät kertovat juttusarjassa omia ajatuksiaan sovittelutoiminnasta. Vapaaehtoisesta sovittelutyöstä voit lukea lisää täältä: www.kalliola.fi/tekijaksi-kalliolaan-hae-sovittelun-peruskurssille/ 

Mikä on työtehtäväsi ja kauanko olet ollut Kalliolassa?

Olen Mona Bischoff ja toimin sovitteluohjaajana Länsi-Uudenmaan sovittelutoimistossa Karjaan toimipisteellä. Olen työskennellyt sovitteluohjaajana kaksi vuotta.

Sovitteluohjaajana olen muiden sovitteluohjaajien kanssa vastuussa sovitteluprosessin eri vaiheista. Aloite sovitteluun tulee meille syyttäjältä tai poliisilta. Ohjaajina olemme yhteydessä asiakkaisiin, informoimme heitä sovittelusta, ja pyydämme asianosaisilta suostumuksen sovitteluun. Ohjaamme heitä ja tarjoamme tietoa eri palveluista ja niiden tuottajista. Itse sovittelun toteuttavat vapaaehtoissovittelijat, joita me sovitteluohjaajat ohjaamme koko prosessin ajan, ja annamme heille palautetta.

Teemme myös paljon verkostotyötä, mm. yhteistyötä poliisin ja syyttäjän kanssa. Yhteistyötä teemme myös rikosuhripäivystyksen ja muiden järjestöjen kanssa.

Minkälainen työhistoria sinulla on?

Olen koulutukseltani valtiotieteilijä. Opiskelin yliopistossa pääaineenani siviilioikeutta ja sivuaineena kansantaloutta. Aloitin työurani kansanopiston opettajana ja myöhemmin toimin myös vararehtorina. Olen toiminut myös matkailualan ja yhteisöpedagogien opettajana ammattikorkeakoulussa. Yhteensä työskentelin pedagogisessa toimessa 25 vuotta.

Rupesin kuitenkin pohtimaan, miten voisin yhdistää työni, opintoni ja kiinnostuksenkohteeni. Eräänä päivänä törmäsin lehdessä juttuun, jossa etsittiin sovittelijoita, ja ajattelin, että siinä se oli! Sovittelijan toimessa houkutteli sen yhteiskunnallinen merkitys. Koen, että juridiset opintoni ja työkokemukseni yhdistyvän sovittelussa. Vuonna 2009 aloitin vapaaehtoissovittelijana ja itse asiassa toimin edelleen sovittelijana myös Varsinais-Suomen sovittelutoimistossa. Kun tämä sovitteluohjaajan paikka tuli tarjolle, tuli harrastuksestani työ – ja olen ollut todella tyytyväinen.

Mikä Kalliolassa on vetovoimaisinta sinulle tai muille?

Koen, että Kalliolan toiminnassa näkyy vahvemmin kuin monessa muussa organisaatiossa, että toimintaa rakennetaan arvopohjalta.

Mitä haluaisit ihmisten tietävän sovittelutoiminnasta?

Koen, että sovittelutoiminta ei ole pelkästään jokin menetelmä, vaan se on tietynlainen ajattelutapa ja tapa, jolla kohdataan ihmisiä. Sovittelu pitää sisällään sen, miten suhtaudut asioihin ja toisiin ihmisiin – ja riita-asioissa sen, miten osaat kuunnella toista ihmistä ilman, että oma mielipiteesi on tilanteessa vahvin.  

Olen sitä mieltä, että moni asia on mahdollista sovitella. Koen, että on myös asianosaisille helpompaa, että sovittelijat toimivat tilanteessa vapaaehtoisina: he ovat ehdottomasti puolueettomia, sillä heillä ei ole mitään henkilökohtaista osaa konfliktissa.

Mitä teet työn ulkopuolella, onko sinulla harrastuksia?

Vapaa-ajallani luen paljon ja kuuntelen äänikirjoja, ja olen myös ystävieni kanssa perustaneet kirjakerhon. Sen lisäksi harrastan liikuntaa, josta vesijuoksu on minulle mielekkäintä, varsinkin ulkoilmassa. Luonnossa liikkuessani poimin sieniä. Matkailu on myös iso osaa omaa aikaani.