kalliolan setlementti logo

Vahvasti tukien -kuntoutus

 

Vahvasti tukien –kuntoutus on rikostaustaisille päihdeongelmaisille tarkoitettu avokuntoutusohjelma. Tavoitteena on tukea asiakasta päihteettömässä ja rikoksettomassa elämässä, arjen hallinnassa ja asumisessa yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen, kuntien sekä tarvittaessa asumispalveluiden kanssa.

Avokuntoutus osana vankeustuomiota

Kuntoutus voi alkaa jo vankeusrangaistuksen tai valvotun koevapauden aikana. Kuntoutus tapahtuu avomuotoisesti pienryhmässä Helsingissä. Ryhmän lisäksi kuntoutuja saa myös yksilöllistä ohjausta. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen toipumista koskeva suunnitelma.

Vahvojen toiminnassa vuorottelevat ryhmäkeskustelut sekä yhteinen toiminta, kuten tutustuminen vertaistukitoimintaan, erilaisiin harrastuksiin ja tukea tarjoaviin palveluihin. Kuntoutuksen viitekehyksenä on Good Lives Model (GLM), hyvän elämän malli. Menetelmän mukaisesti työskentelyssä keskitytään enemmän asiakkaan suojaaviin ja positiivisiin tekijöihin kuin riskeihin. Kyky tehdä omaa elämää koskevia valintoja on GLM -menetelmän pääajatus, jolloin yksilö nähdään aktiivisena toimijana.

Kuntoutuksen kesto on yksilöllinen, yleensä 4–8 kk.

Hakeutuminen kuntoutukseen

Vahvoihin voi hakea kaikista Suomen vankiloista, yhdyskuntaseuraamusta suorittaessa tai vapautumisen jälkeen.

Kuntoutukseen on jatkuva haku ja aloittamiskohta sovitaan yksilöllisesti. Jos olet kiinnostunut hakeutumaan Vahvoihin, ota yhteyttä vankilan työntekijään. Mikäli et ole vankilassa, voit ottaa suoraan yhteyttä Vahvoihin.

Hakemuslomakkeita VAHVAT-kuntoutukseen saa työntekijöiltä tai tulostamalla oheisen hakemuksen. Kaikki hakemuksen lähettäneet haastatellaan henkilökohtaisesti.

Vahvasti tukien –kuntoutus on maksutonta ja kuntoutukseen voi hakeutua kotikunnasta riippumatta.

Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Vahvat-hakemus 2018

Vahvat2016 (Vahvasti tukien-esite pdf-muodossa)

vahvat-toimintamalli

Hankkeen loppuraportti

vahvat-loppuraportti-ray-270113