Kuka puhuu ja kenelle? – Arvoruletissa pureuduttiin mediaan ja totuuteen

 

Maailma on yhä monimutkaisempi ja valta yhä useamman käsissä. Toimittajien valta on vähentynyt ja mediakenttä on laajempi kuin koskaan. Televisiokanavia on kahden sijaan satoja, ja internetin myötä kaikki tieto on saatavilla kotisohvallemme.

Tämä kaikki on hyvä asia, totesivat uusimman Arvorulettia-keskustelun osallistujat. Setlementtitalon lauteille kipusivat muusikko Jussi69, eläinoikeusaktivisti Kristo Muurimaa, toimittaja Salla Vuorikoski, toimittaja Ruben Stiller, juontaja-malli Lola Odusoga ja tutkija Mikko Rask.

– Suomessa ei koskaan aiemmin ole ollut tällaista sananvapautta. Nyt keskustelu on niin moniäänistä, että on mahdotonta sanoa, kenellä valta on, totesi Ruben Stiller.

Median muutos yhä moniäänisemmäksi vaatii meiltä sopeutumista. Oikeutta eläimille -järjestön Kristo Muurimaa on ollut mukana paljastamassa esimeriksi sikaloissa ja turkistarhoilla kuvattuja salavideoita. Vuonna 2011 videoista nousi kohu, mutta nykyään se on vaikeampaa.

– Aihe on jo menettänyt uutisarvonsa. Nyt se täytyy tehdä somen kautta, koska perinteinen media ei enää tartu aiheeseen.

Stiller puuskahti, että osa poliitikoista toimii median kanssa vanhanaikaisesti.

– Pääministeri kutsui puoluejohtajat Kesärantaan keskustelemaan vihapuheesta, jotta julkista keskustelua saataisiin rauhoitettua. Tämä on menneen maailman toimenpide. Somen aikana tämä on naurettava ajatus.

1980–90-luvun taitteessa isoja medioita oli muutama, ja oli kourallinen ihmisiä, jotka päättivät, sanoi Salla Vuorikoski. Hän lisäsi, että yksittäisillä toimittajilla on yhä valtaa esimerkiksi Ylellä ja Helsingin Sanomissa. Toimittajan tekemiset ovat myös enemmän luupin alla kuin ennen, Vuorikoski lisäsi. Sosiaalisen median vuoksi virheet huomataan aiempaa helpommin. Mikko Raskin mukaan valta on eniten niillä, joilla on eniten resursseja.

 

Mistä saa puhua?

 

Kristo Muurimaan mukaan voi olla toimittajalle ja pahimmillaan koko mediatalolle riski nostaa erille kriittisiä aiheita, esimerkiksi eläinoikeuskysymyksiä. Tästä syystä on olemassa myös riski sille, että juttua ei tule.

Vuorikoski jätti työnsä Yleisradion toimittajana, mutta ei siksi, ettei hän olisi saanut ääntään julki.

– Kyse oli enemmän journalismin periaatteista. Ylellä tilanne oli keikahtanut siihen, että isossa asemassa olevan henkilön kohdalla vaadittiin iso näyttö, jotta asia voitiin nostaa julkisuuteen.

Stiller lisäsi, että monessa muussa maassa aihe olisi ollut valtava skandaali. Ei ole pikkujuttu, että poliitikko yrittää puuttua median toimintaan. Stillerin mukaan Yle-kuvio on ”synkkä perinne suomettumisen ajalta”.

Stiller työskenteli aiemmin Ylen Pressiklubin juontajana, mutta jätti sittemmin tehtävänsä.

– Oletin, että Ylen somekohu on sitä, että jokainen suomalainen herää aamulla miettimään, mitä niille toimittajille kuuluu, Stiller naurahti.

Jussi69 on ollut median kanssa tekemisissä paitsi artistina, nykyään myös Nelonen Median työntekijänä. Hän toteaa, että eri medioilla on sääntönsä siitä, mistä puhutaan ja mistä ei. Silti tilanne on Suomessa hyvä.

– Media ei ole kovinkaan sensuroitua. Tabuja ei ole.

 

Voiko mediaan luottaa?

 

Julkisuus on hyvä renki, mutta huono isäntä. Tätä mieltä olivat Jussi69 ja Lola Odusoga, joista kumpikin on ollut työnsä takia julkisuudessa vuosia.

– Olen lehdessä se sama jätkä, mikä olen kotona. Medialle annan aika rehellistä kuvaa. En ole mediassa huvikseni, vaan myydäkseni siellä jotain. Liian harvat haastattelut käsittelevät oikeasti musiikkia, Jussi69 hymähti.

Sekä Jussi69 että Odusoga kertoivat, että heistä on levitelty mediassa valheellista tietoa. Se on opettanut varovaiseksi. On aiheita, joista ei medialle halua puhua, esimerkiksi poliittinen kanta.

Odusogan mukaan hänestä luotu kuva on ollut todellisuutta paljon kovempi ja värikkäämpi. Virheet kestää paremmin, jos ne kohdistuvat vain itseen.

– Olen aina ollut sanavalmis, ja tästä syystä minusta on saanut helposti lööppejä. Jos jutut ja virheet koskettavat läheisiä, suutun tosi paljon, Odusoga kertoi.

Voiko toimittajaan sitten luottaa? Kyllä voi, sanoi Vuorikoski.

– Me mediassa työskentelevätkin olemme ihmisiä. Teemme virheitä säännöllisesti ja julkaisutahti on kova. Suurin osa tekee parhaansa, pahantahtoisuus on eri asia.

Vuorikosken mukaan on oikeastaan vain hyvä, jos pitkään julkisuudessa olleet eivät ole täysin tyytyväisiä mediaan.

– Journalismin tarkoitus ei ole palvella yksittäistä artistia, poliitikkoa tai tahoa, vaan tuottaa ihmisille mahdollisimman monipuolista kuvaa maailmasta.

Politiikan journalismi on Vuorikosken mukaan puoliksi spekulaatiota. Tätä mieltä oli myös Ruben Stiller.

– Huhtasaaren läpimeno toiselle kierrokselle on vain spekulaatiota, itseään ruokkiva ennuste, eli Suomen Trump-ilmiö. On kummallista, että otetaan ihan hatusta tällainen, Stiller jatkoi.

 

Avoimuutta, media!

 

Vuorikoski kertoi olevansa huolissaan perinteisestä mediasta. Hän perää mediataloilta avoimuutta kytköksistään ja rahoituksestaan.

– Yleisölle pitäisi kertoa pelisäännöt. Nakertaa uskottavuutta, jos yleisö saa median kiinni siitä, että se myy itseään. Tässä toivoisin mediapomoilta pohdintaa. Yleisöä ei saa huijata.

On yhä tavallisempaa, että toimittaja kirjoittaa juttuunsa myös lukuohjeen.

– Yleisölle avataan enemmän sitä, miksi kirjoitamme näin kuin kirjoitamme, Vuorikoski sanoi.

Ihmisten koulutustason nousun myötä myös kyky kyseenalaistaa on parantunut. Maailma näyttää monimutkaisemmalta, koska tietoa on tarjolla enemmän. Meidän ei enää tarvitse valita kahdesta valmiiksi pureskellusta tarinasta. Toisaalta kaoottisuus houkuttelee keksimään selkeitä vihollisia.

– Omassa nuoruudessani oli 2 tv-kanavaa. Ennen on ehkä osattu paremmin ymmärtää, kuka puhuu, Mikko Rask totesi.

Mikko Raskin mukaan polarisaatio on nykymaailmassa ällistyttävän totta. Vaikka suuri osa tiedeyhteisöstä pitää ilmastonmuutosta kiistattomana, kiistää osa sen täysin. Keskustelijat muistuttivat myös jokaisen omasta vastuusta median kuluttajina. Medioita on monia ja jokaisella oma tarkoituksensa.

– Jos haluan saada tietoa jostain asiasta, en mene kenenkään kaverini Facebook-seinälle etsimään asiasta tietoa, Jussi69 sanoi.

On tavallista, että nykyaika nähdään usein syntiinlankeemuksen aikana ja ajateltiin, että ennen ihmiset olivat kriittisiä median kuluttajia, Stiller totesi.

– Lukiossa mulle sanottiin, että kun lukee Suomen Kuvalehden ja Hesarin pääkirjoituksen, kirjoitan laudaturin. Silloin jutut olivat täysin kritiikittömiä. En sanoisi, että ennen oli paremmin.

Keskustelijat eivät näe syytä sille, miksi media ei tulevaisuudessa olisi vielä pirstaleisempi. Some tulee yhä vahvemmin, ja jokainen voi halutessaan luoda sen avulla oman mediansa.

– Faktantarkastuspalveluita tullaan tarvitsemaan lisää. Kansalaisjournalismi lisääntyy. Tämän kaiken kasassa pysyminen luo tilaa vertaisarvioinnille, Mikko Rask kiteytti.

Kun mediansa voi yhä tarkemmin valita, voi syntyä erilaisia kuplia. Siksi yksilön vastuu mediankuluttajana kasvaa.

 

Lue lisää Arvorulettia-ilmiöilloista täältä.

Katso Arvorulettia: Media vs totuus tallenteena täältä.