Matin päivän pop up -tapahtuma tarjosi monia tapoja olla mies

Miesten yhteinen ajanvietto ei ole enää entisensä. Matin päivänä 24.2. järjestetty tapahtuma Men not lonely kokosi Kalliolan setlementtitaloon lähes 60 miestä ja poikaa. Tässä tapahtumassa ei jurotettu tai uhottu. Käytävillä ja huoneissa kaikui hyväntuulinen puheensorina, nauru ja herkkä balalaikan soitto.

 

Ideana oli tuoda tamperelainen Miesten Kansalaistalo Mattila yhdeksi iltapäiväksi Helsinkiin. Tampereella talolle kokoontuu säännöllisesti 100 aivan tavallista miestä viettämään aikaa yhteisen tekemisen merkeissä. Miehet tekevät, mitä mieleen juolahtaa: he uivat, käyvät metsässä, pelaavat jalkapalloa ja kalastavat.

 

Miesten talo on monelle miehelle tärkeä paikka, kuin toinen koti.

 

– Se on jakamista ja dialogia. Toiminta on tarkoitettu kaikille miehille, maahanmuuttajille ja kantasuomalaisille, kuvailee Mattilan työnjohtaja Jukka Tukia.

 

Nimestään huolimatta Miesten talolle ovat myös naiset tervetulleita. Moni vaimo ja tyttöystävä onkin piipahtanut Mattilassa miestensä kanssa.

 

Mattilan oma jalkapallojoukkue Mattilan miehet on napannut jopa firmafutiksen SM-kultaa.

 

”Osa maailmanjärjestystä”

 

Kalliolan setlementtitalon alakerrassa on käynnissä tiukka matsi. Korttiringissä istuu joukko miehiä. Osa Tampereelta, osa Helsingistä, osa kauempaa. Kaikki sulassa sovussa.

 

Moni miehistä kertoo, että Mattilan toiminta on heille tiivis osa arkea. Yhdessä tulee matkustettua ja juteltua niitä näitä. Yksi pelaajista, Jyrki, paljastaa talon tärkeyden:

 

– Se on osa maailmanjärjestystä. Paikka, jossa tulee luettua päivän lehdet. Tulee melkein vieroitusoireita, jos ei sinne pääse.

 

Korttipelin lisäksi pop up -tapahtumassa rakennettiin linnunpönttöjä, seurattiin Lahden MM-kisoja, musisoitiin, pelattiin lautapelejä ja kahviteltiin. Soitettiin jopa sahaa!

 

Niin Miesten talon kuin Kalliolan setlementtitalon Matin päivän tempauksenkin idea on sama. Lisätä miesten hyvinvointia yhdessä tekemisen kautta. Toiminta muotoutuu miesten omista toiveista, ei ulkopuolelta annettuna. Niin monta tapaa olla mies, kuin on miehiäkin.

 

Tapahtuman järjestivät Miesten Kansalaistalo Mattila, Helsingin Poikien Talo, Kalliolan setlementin kansalaistoiminta ja Suomen Setlementtiliitto.