NUORUUS JA KUNNIA – Kunniakäsitysten vaikutukset nuorten elämässä

Kalliolan Nuoret ry:n SOPU-hankkeen loppuseminaari järjestetään perjantaina 30.10.2015 kello 9–16 Nuorten toimintakeskus Hapessa, Sörnäisten rantatie 31. Seminaarin avaa kansanedustaja ja Kalliolan Nuoret ry:n puheenjohtaja Nasima Razmyar. Pääpuhujana ja vieraana kunnianormien asiantuntijat Ruotsista ja Iso-Britanniasta.

– Maahan muuttaneiden perheiden nuoret kasvavat kahdessa kulttuurissa ja joskus he voivat jäädä kulttuurien väliin. Tällöin vanhempien ja yhteiskunnan nuoreen kohdistamat odotukset voivat olla jopa ristiriitaisia. On tärkeää tiedostaa, miten kunnia-ajattelu voi vaikuttaa nuorten ja heidän perheidensä elämässä, jotta voimme tukea nuoria ja perheitä Suomeen kotoutumisessa, kertoo SOPU-hankkeen vastaava työntekijä Minna Tuovinen seminaarin teemoista.

Seminaarin avaa kansanedustaja ja Kalliolan Nuoret ry:n puheenjohtaja Nasima Razmyar. Pääpuhujana on Dilek Baladiz, jolla on laaja kokemus työskentelystä kunnianormien mukaan elävien nuorten parissa. Seminaarissa hän puhuu nuorista, jotka ovat jääneet kahden kulttuurin väliin. Hän nostaa esille seksuaalivähemmistöt, vanhemmat, sosiaalisen kontrollin, ryhmän painostuksen sekä pakkoavioliitot. Nykyisin Baladiz työskentelee kunniaan liittyvän painostuksen ja väkivallan resurssikeskus Origon johtajana Tukholmassa.

Iltapäivällä seminaariväki jakaantuu työpajoihin, joiden aiheena ovat pakkoavioliitot, seksuaalisuus ja kunniallisuus, erilaiset toiminnalliset työpajat kunnian puheeksi ottamiseksi sekä videoesitykset kunniaan liittyvän väkivallan vastaisesta työstä Turkissa ja Jordaniassa.

Yhdessä työpajoista on vieraana Sophie Lott Lontoon pakkoavioliittojen yksiköstä, joka on sisäministeriön alainen yksikkö. Työpajassa valotetaan pakkoavioliittolainsäädäntöä Iso-Britanniassa. Lisäksi puhutaan tekijöistä pakkoavioliittojen taustalla sekä yksikön työstä pakkoavioliittojen ehkäisemiseksi ja uhrien auttamiseksi.

Tilaisuus on täynnä

Lisätietoa:

Minna Tuovinen, Sopu-hankkeen vastaava projektityöntekijä
p. 040 192 0815, minna.tuovinen@kalliola.fi
www.soputila.fi, www.facebook.com/sopuhanke

Lisää tietoa Kalliolan Nuorista:

Kirsi Mäntyniemi-Sipilä, Nuorisotyönjohtaja
p. 040 500 7982
www.kalliolannuoret.fi, www.facebook.com/kalliolannuoret

Sopu on Kalliolan Nuoret ry:n toteuttama ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama kehittämishanke vuosille 2012–2015. Sopu ennaltaehkäisee kunniakäsityksiin liittyviä konflikteja yhteisöllisen ja perhekohtaisen tuen avulla.