Ohjeistus Kalliola-konsernin työntekijöille sekä tiloissamme liikkuville koronavirukseen liittyen

Alkuvuoden aikana on todettu keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu koronavirus. Hyvä käsihygienia on tärkeää tartuntojen ehkäisyssä.Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa ja terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tilannetta säännöllisesti.

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön. Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana pintojen kautta. Tartunnan saaminen oireettomalta ihmiseltä on tämänhetkisen tiedon mukaan epätodennäköistä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin:

 • Ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveydenhuollon päivystykseen, jos
  sinulla on kuume- ja hengitystieoireita JA
  olet ollut tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa TAI
  olet itse oleskellut tartunta-alueella.
 • Mikäli epäilet tartuntaa, mutta olet oireeton ja haluat keskustella tilanteestasi Kalliolan työntekijänä tai Kalliolan työterveyden asiakkaana, ole ensisijaisesti yhteydessä Kalliolan työterveyteen: p. 050 527 1517 arkisin klo 8-10 ja klo 12-13. Yksityiset lääkärikeskukset eivät tällä hetkellä ota kuitenkaan koronavirustestauksia.

Ohjeita tartunnan torjuntaan

 • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet lämpimällä vedellä ja nestesaippualla aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi.
 • Jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, ellei työssäsi ole ohjeistettu käyttäytymään toisin.
 • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.
 • Jos käytät työssäsi kertakäyttöisiä suojakäsineitä, riisu ne koskematta käsineiden ulkopintaan. Pese kädet suojakäsineiden riisumisen jälkeen.
 • Älä koskettele suojakäsineillä tai likaisilla käsillä kasvojasi suun ja nenän alueelta.
 • Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi.
 • Suu-nenäsuojuksen käyttö ei ole tarpeellista. Poikkeuksena on terveydenhuollon henkilöstö, koronavirusinfektioon sairastuneet henkilöt ja heidän lähipiirinsä.
 • Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta viruksen leviämistä voidaan estää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tilannetta ja päivittää ajantasaista tietoa sivuilleen https://thl.fi