kalliola-konserni

Apua läheisille

Päihderiippuvaisen läheiset (puoliso, lapset, vanhemmat, sisarukset ) tarvitsevat tukea ja apua itselleen, koska päihdeongelma aiheuttaa erilaisia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja.

Läheisen on tärkeää saada tietoa päihderiippuvuudesta ja sen synnystä sekä riippuvuuden vaikutuksista läheisiin. Monet läheiset kärsivät mm. stressistä, toivottomuudesta, kiukusta ja peloista. Päihderiippuvuuden tuottama hämmennys ja epävarmuus tilanteen vakavuudesta voi pahimmillaan johtaa koko perheen eristäytymiseen. Riippuvuudesta toipuminen vahvistuu, kun kaikki perheenjäsenet saavat apua itselleen.

Päihdeongelman alkuvaiheessa vaikutukset perheen jäseniin saattavat olla lievempiä. Ongelmakäytön jatkuminen ja sen muuttuminen riippuvuudeksi lisää vaikeuksia koko perheessä ja aiheuttaa erilaisia elämisen hankaluuksia. Läheisen huoli päihdeongelmaisen tilanteesta, lisääntynyt stressi, toivottomuus, pettymykset, kiukku, viha, pelot ja muut epämiellyttävät tunteet ovat asioita, joista monet kärsivät. Päihderiippuvuuden tuottama hämmennys, neuvottomuus ja epävarmuus tilanteen vakavuudesta voi johtaa pahimmillaan siihen, että koko perhe eristäytyy ja jää yksin vaikean elämätilanteensa kanssa. Myllyhoidossa läheis- ja perhetyö kuuluvat olennaisena osana kuntoutumisprosessiin. Pari- ja perhekeskustelut ovat osa päihderiippuvaisen kuntoutusta. Myllyhoidon perushoitojakson aikana klinikalta otetaan yhteyttä asiakkaan nimeämiin läheisiin ja tarjotaan mahdollisuutta pari- tai perhekeskusteluun. Yhteydenoton tarkoituksena on kertoa myös läheisten hoitomahdollisuuksista sekä Al-Anon- ja Alateen-vertaistukiryhmistä.

Päihdehuoltolaki (1 luku, 7 §) ja lastensuojelulaki (2 luku, 7 §) määrittelevät myös läheisten oikeuden tukeen.

Läheiskurssit:

Seuraava läheiskurssi järjestetään ke 7.10.2020 alkaen aina keskiviikkoiltaisin klo 16.30-18.30. Kurssi kestää neljä viikkoa. 

Läheiskurssit ovat syväluotaava tapa hoitaa itseään. Perheterapeutin vetämä läheiskurssi tapahtuu netin välityksellä ja se sisältää itsenäisesti tehtäviä harjoituksia sekä tehtäviä.

Kurssi räätälöidään osin myös osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Kurssille mahtuu mukaan 5 hlöä. Kurssi maksaa 50€ / hlö.

Ilmoittautuminen: aino.koskiluoma@kalliola.fi tai 040 845 3509.

Kalliolan läheisillat:

Järjestämme maksuttomia läheisiltoja. Aloitamme illat perheterapeutin alustuksella ja jatkamme ryhmäkeskustelulla sekä kokemusten vaihdolla

Netin kautta kokoontuvan ryhmän teemat ovat:

3.8.2020           Päihderiippuvuus – mikä se on?

10.8.2020         Riippuvuuden vaikutukset perheeseen

17.8.2020         Riippuvuuden vaikutukset lapsiin – miten suojella heitä?

24.8.2020         Läheisen oma toipuminen ja itsestään huolehtiminen

31.8.2020         Irtipäästäminen

14.9.2020         Retkahdus

Voit osallistua yhteen iltaan tai kaikkiin oman halusi mukaan. Tilaisuus on avoin kaikille ja toteutetaan 3.8. alkaen maanantaisin klo 16.30 – 18.30 .

Ilmoittautuminen: aino.koskiluoma@kalliola.fi tai 040 845 3509 viimeistään ko.päivänä klo 15 mennessä. Ilmoittautuessasi sinun pitää ilmoittaa sähköpostiosoitteesi, jotta sähköinen kokouskutsu voidaan lähettää.

Lämpimästi tervetuloa!